15 Jun
15Jun

Унапређивање вештина страног језика путем учења на даљину, као и вештина осталих предмета је изазован задатак, пре свега због ограничења вредновања радова ученика.

Вредновање домаћих и контролних задатака добијених путем наставе на даљину ставља наставнике у бесмислену ситуацију због немогућности провере самосталног рада ученика и праве усвојености знања. Несамостални рад ученика креће се у распону Незнатно усмеравање и помагање ученика при раду, претежно код млађих разреда до Пуког преписивања или међусобног дељења снимака екрана са урађеним задатком, Вибер конференције, и сл. код старијих разреда. Док у првом случају има дозе укључености ученика у раду, други случај је пример механичке предаје задатака, без икаквог учешћа. 

Управо зато, важно је осмислити и поставити адекватне захтеве пред ученике, како би се што више активирали у раду и што више научили. Наједакватнији задаци који би садржали окаве захтеве су својеврсни пројектни задаци који изискују лични печат ученика кроз испитивање и решавање проблема, практични и креативни рад и видео презентовање задатка.


Ради поспешивања  говорне вештине ученика и осигуравања разумевања и усвајања појединих граматичких правила, одлучила сам се за видео пројекте са задацима углавном заснованим на принципу очигледности, како би ученици док их раде или демострирају, увиђали правило које треба да усвоје.

Захтеви задатака су прилагођавани узрасту ученика, а њихова вредност непроцењива, јер обухватају фокус и припрему ученика за задатак, унапређење говорних вештина,  а у неким случајевима и недвосмислено разумевање механизама граматичких правила. Овај вид рада подстиче и ослобађа оригиналност и креативност код ученика, као и вештине презентовања, а све потенцијалне грешке су добродошле, јер су оне саставни део учења и откривају наставнику сегмент на коме треба радити.

На следећем линку можете погледати осам филмића на којима су груписани поједини видео радови ученика по темама и узрасту, од најмлађих ученика из издвојених одељења до оних старијих из матичне школе. (Свака камера је један филмић са радовима ученика). Надам се да могу бити од користи.

Comments
* The email will not be published on the website.